Letselschade is niet bepaald iets waar je graag mee te maken krijgt. Toch kan er altijd iets gebeuren door bijvoorbeeld een verkeers- of bedrijfsongeval. Dit kan bepaalde gevolgen hebben, op je lichaam of op bijvoorbeeld je inkomsten. Toch zijn er misschien dingen die je niet weet over letselschade en de gevolgen daarvan. Lees ze hier in deze blog! 

Zichtbaar en onzichtbaar letsel

Wanneer je aan schade na een ongeval denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan fysieke schade zoals een gebroken nek of rug. Dit is vaak directe schade die het slachtoffer ondervindt als een gevolg van het ongeval. Toch kan er ook een flinke poos later nog letselschade ontstaan die niet direct zichtbaar is. Denk hierbij aan psychische klachten die later pas opkomen, zoals angstaanvallen. Letselschade kan dus zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar! 

Wanneer ben je aansprakelijk?

Het kan voorkomen dat jij ergens aansprakelijk voor wordt gesteld, voor iets waar je helemaal geen schuld aan hebt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer iemand schade oploopt door iets wat jij onbewust hebt gedaan, maar ook door iets wat helemaal niet jouw fout is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een losliggende dakpan op je woning, die net wanneer er iemand onder loopt naar beneden valt. Dit is een voorbeeld van risicoaansprakelijkheid en zal uiteindelijk door jijzelf of je huisbaas vergoedt moeten worden. Gelukkig zijn de meeste mensen hier goed voor verzekerd. 

Schadevergoeding verschilt per situatie

Als je slachtoffer bent geworden van letselschade kun je in veel gevallen een schadeclaim indienen. Hoe hoog deze vergoeding is, wordt per situatie bepaald. Hierbij wordt vaak gekeken naar het verschil tussen de situatie van het slachtoffer voor het letsel en de situatie na het letsel (bijvoorbeeld qua inkomen). Een schadevergoeding kan dit verschil goed maken. Ook kunnen alle zorgkosten die zijn gemaakt door het ongeval vergoedt worden. Een verzekeringsmaatschappij kan het aangedane letsel na een ongeval dus nooit echt wegnemen, maar ze kunnen je leven na het ongeval wel zo makkelijk mogelijk maken door de juiste dingen te faciliteren. 
Ben jij slachtoffer geworden van letselschade en weet je niet zo goed waar je moet beginnen met het regelen van eventuele vergoedingen? Twijfel dan niet om een letselschade jurist in te schakelen. Zij kunnen je door het gehele proces begeleiden en ervoor zorgen dat jij niets mist waar je wel recht op hebt.